Spasticitet 13 år
En mor fortæller: Min datter er 13½ år og spastiker og har altid vågnet adskillige gange om aftenen og natten, fordi hun har spasmer og skal vendes. Da jeg hentede kugledynen tænkte jeg først at den kunne jeg da umuligt lægge over min lille skrøbelige datter. Men, men, men… den er bare lækker og god og afslappende og en hel masse mere. Hun bruger kugledynen når hun sidder og slapper af i sin sækkestol – ja rent faktisk så sidder både hun, lillesøster og jeg tit under dynen og slapper af sammen,
I starten tog jeg dynen fra hende, når hun vågnede omkring midnat, men efterhånden sover hun med den det meste af natten og nogle gange hele natten. Nu oplever jeg for første gang i hendes levetid at hun sover fra hun bliver lagt i seng og indtil mellem midnat og 01.30. Selvfølgelig er der undtagelser, hvis hun er syge eller andet, men 2 gange i sidste uge har hun sovet igennem. Det var en mærkelig oplevelse at vækkeuret kimede og hun havde slet ikke været vågen. Fantastisk – der er kun én grund hertil og det er kugledynen!"

Senskade efter trafikuheld.
En ung mand er hjerneskadet efter et trafikuheld. Han er urolig, og har en meget dårlig fornemmelse af sin krop og brugen af den. Kugledynen hjælper han til at falde til ro og få sovet, så han kan bruge sin energi til at koncentrere sig om sin genoptræning.
Hjerneblødning- halvsidig lammelse
En ældre mand har en halvsidig lammelse og er meget urolig som følge af en hjerneblødning. Han bruger kugledynen til at få ro og mærke kroppens grænser.

Hjerneskade
Martin er 12 år og har en hjerneskade. Han er i pleje, er født for tidligt og har haft flere hjerneblødninger i det første døgn. Derudover er Martin et omsorgssvigtet følelsesskadet barn. Dette betyder at Marten bl.a. ved kram er meget stiv og trækker sig ved fysisk kontakt. Klager over det gør ondt ved berøring, f.eks. hvis man lægger sin hånd på hans skulder.
Martin går til Ergotrerapeut, hvor han skal lære at kende sin krop og hvad den kan og ikke kan. Efter henvisning fra vores ergoterapeut, hvor hun tilrådede at fremskaffe en kugledyne har vi fået en på prøve.

Martin havde inden han fik kugledynen, meget svært ved at sove og falde til ro om aftenen. Han kaldte hele tiden, så var han tørstig, så skulle han tisse, så var der varmt, så var der koldt, hele tiden var der noget galt.
Efter vi har fået dynen har Martin sovet efter 2-3 min. efter der var sagt godnat, han har endda været så heldig at falde i søvn foran fjernsynet mens han så tegnefilm. Dette var utænkeligt før dynen. Martin har profiteret rigtig godt ved at få denne dyne, og vi håber den bliver bevilget. Martin er selv meget glad for dynen og synes den er dejlig. Han sparker heller ikke dynen af mere. Han er blevet mere rolig. Vi er rigtig glade for dynen og Martin elsker den. Det er stadig for tidligt at sige om det kommer til at ændre hans formnemmelse af berøring.
- Mor til Martin

Ufrivilllige bevægelser
En hjerneskadet kvinde bruger kugledynen til at dæmpe hendes ufrivillige bevægelser. Dynen hjælper hende til at mærke og få ro over kroppen. Det giver hende roen til at kunne sove. Før hun fik kugledynen, sov hun kun en time ad gangen.
- Terapeut

Traumeskade
En ung mand med traumatisk hjerneskade er meget urolig, skrigende, angst og aggressiv. Efter en uges tilvænning søger han selv kugledynen og trækker den over sig, når han ligger i sengen.

Generelt ift brugere med en neurologisk problematik
Kugledynen anvendes til børn og voksne med spasticitet, patienter med følger efter hjernetraumer eller apopleksi. Mange med medfødte eller erhvervede neurologiske skader har fået ændret opfattelse af egen krop, forstyrret rum- og retningssans eller sanseforstyrrelser. Denne ændrede kropsfornemmelse kan give uro og utryghed. Her kan kugledynen hjælpe til at mærke sig selv bedre. Den giver ro, tryghed og fysisk afgrænsning.

Kugledynen anvendes i dag i behandlingen i den akutte fase på mange neurologiske og medicinske afdelinger samt på behandling- og efterbehandlingsinstitutioner for spastiske børn og voksne, traumepatienter og apopleksiramte. Kugledynen anvendes med god erfaring til de patienter, der tidligere blev beroliget med store mængder medicin, den giver dem ro uden bivirkninger. Kugledynen anvendes også til f.eks. patienter med dissemineret sclerose og Chorea Hunginton.< Tilbage


Protac udvikler, producerer og sælger sansestimulerende hjælpemidler, som giver ro og tryghed til mennesker med psykisk og motorisk uro.

Protac leverandør pris

De 17 verdensmål

Back to Top